Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2007 13:39 - Няколко думи за "Шуми Марица"
Автор: sturmbolg Категория: Технологии   
Прочетен: 6478 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 09.03.2007 13:46


Маршовата песен това е стимул , вдъхновение , наслада и в много случай в нашата история подвиг . Да истински подвиг! Не един или два пъти тя се е оказвала решаваща за развитието на военни действия . Не един или два пъти тя е пълнила душите ни с гордост , чест и жертвоготовност и ни е карала да правиме подвизи за каквито се говори с години .Маршовата песен това е храна за духа ни ,  това е свещенната оренда която се влива в телата ни и ни дава сили да продължим напред без значение от препятсвията , които ни е приготвила съдбата  . За такава песен иде реч , за песента воювала за свободата ни - Шуми Марица .

Шуми Марица
Окървавена.
Плаче вдовица
Люто ранена.

Марш, марш
С генерала наш.
В бой да летим,
Враг да победим!

Български чеда,
Цял свят ни гледа —
Хай към победа
Славна да вървим!

Марш, марш
С генерала наш.
В бой да летим,
Враг да победим!

Лъвът Балкански
В бой великански
С орди душмански
Води ни крилат.

Марш, марш
С генерала наш.
В бой да летим,
Враг да победим!

Млади и знойни,
В вихрите бойни
Ний сме достойни
Лаври да берем.

Марш, марш
С генерала наш.
В бой да летим,
Враг да победим!

Ний сме народа,
За чест, свобода,
За мила рода,
Който знай да мре!

Марш, марш
С генерала наш.
В бой да летим,
Враг да победим!
***

Историята на "Шуми Марица"

Песен воювала за свободата

Когато на 11 август 1877 г. ген.Столетов дава нареждане на руските полкове да отстъпят по габровското шосе,за да се окопаят там и да забавят колкото може повече настъпващите турски войски,българските опълченци са оставени на връх Шипка като прикритие.Но сигналът за отстъпление е разбран като сигнал и за тях и те се втурват назад,въпреки опитите на техните командири да ги спрат.Тогава майор Чиляев изчерпал всички други средства,както по късно ще напише в спомените си,се изправя на една скала и запява "Шуми Марица".Дочули песента,опълченците се стъписват,обръщат се към настъпващия противник и едва ли не с голи ръце се хвърлят към него,пеейки своя марш от времео на генерал Черняев.Турците обхванати от суеверен страх пред шепата обзети от лудост българи,се втурват назад.Шипка е спасена.Сюлейман паша не успява да помогне на обсадения в Плевен Осман паша.Везните на балканската кампания на Русия се накланят към победен завършек.Една песен е решила развоя на войната.Тя се превръща в химн на освободена България.
"Шуми Марица" е национален химн от 1886г. до 9.9.1944-или до края на свободна България.Текстът и музиката са създадени от Никола Живков.През 1912 г. текстът е преработен от Иван Вазов.
Д-р Иван Шишманов разказва "Истроията на Шуми Марица" в своя студия,публикувана в месечното литературно списание "Деница" от юли-август 1891 г.,която днес се смята за библиографска рядкост.
В Лайпциг Иван Шишманов е бил помоле от господин Цимерман,известен тогава музикален издател,да преведе текста на "Шуми Марица" на немски,тъи като имал намерение да издаде марша по аранжимент на пражкия капелмайстор Габриел Шебек.Във вестник "Дневен лист" Шебек съобщава,че през 1876 г. в Одрин се установил пътуващ немски дамски оркестър от Чехия.Оркестърът свирел главно пред немска публика.Особенна популярност получава немската песен "Когато войниците маршируват през града".Когато се образували български доброволни дружини,един учител написал текстът на "Шуми Марица".За мелодия той използвал популярната в Одрин немска мелодия.Капелмайсторът на руската дружина Маречек съставил целия марш.Шебек станал любимец на княз Батенберг и получил ордени.Написал и "Сливница марш".Интересен е следният пасаж от писмото:"Когато дойдох в България,намерих "Шуми Марица" толкова лошо нагласена,че трябваше да го хармонизирам и инструментирам".
Ив.Шишманов е помолил Никола Живков да обясни как немската песен е станала народен химн.Живков поясни,че мелодията на "Шуми Марица",не е взета само от немската песен,а и от популярната навремето българска песен:"Слънце зорница",която може да се смята за преходна между "Когато войниците маршируват" и "Шуми Марица".
За пръв път текстът на "Шуми Марица" Никола Живков отпечатва в българския вестник "Новинар",издаван в Букурещ.Текстът на нашия народен марш е претърпял,както е известно,няколко изменения.





Тагове:   марица,


Гласувай:
0



1. vkolev22 - сигурно знаете, че...
09.03.2007 17:51
... в Македония и Одринска Тракия българите обикновено са изпълнявали Шуми Марица с известна промяна. В припева вместо "с генерала наш" са пеели "Цариград е наш". Това е предизвиквало потрес сред малобройната османска интелигенция от тези области и е добре отразено в турската художествена литература от периода.
Все пак Мила Родино определено ми харесва повече!
цитирай
2. sturmbolg - Не, че не ми харесва Мила Родино, но ...
09.03.2007 18:59
Не , че не ми харесва Мила Родино , но за мен Шуми Марица е по-добрия вариант . Тя носи в себе си историята на 3-тото Българско царство
цитирай
3. karavelov - С какво не ти харесва "Мила ...
09.03.2007 19:33
С какво не ти харесва "Мила Родино"?
цитирай
4. sturmbolg - Не съм казал, че не ми харесва, а че ...
09.03.2007 20:52
Не съм казал , че не ми харесва , а че "Шуми Марица" е по удачния вариант за химн .
цитирай
5. vkolev22 - особено забавно..
10.03.2007 16:01
... в историята на българския химн е, че е наследство от Източна Румелия - една от малкото останки. За пръв път при тържествена обстановка е изпълнен, когато княз Богориди поема поста на генерал-губернатор в Пловдив. Българите не искали да се изпълни османкия химн и оркестърът изсвирил Шуми Марица. Оттогава става неофициален химн на областта и преминава в Княжеството.
цитирай
6. georgiev - "Шуми Марица"
11.03.2007 17:23
По време на комунизма "Шуми Марица" не се изучаваше в училищата. Този стар славен български химн винаги ме кара да се чувствам истински българин когато го слушам. С "Шуми Марица" на уста са се били и българските опълченци.
цитирай
7. sturmbolg - Именно тя е заслужила да бъде химн.
11.03.2007 21:18
Именно тя е заслужила да бъде химн .
цитирай
8. karavelov - Шуми Марица Окървавена. Плаче ...
27.03.2007 23:45
Шуми Марица
Окървавена.
Плаче вдовица
Люто ранена.

Марш, марш
Цариград е наш.
В бой да летим,
Враг да победим!

Български чеда,
Цял свят ни гледа —
Хай към победа
Славна да вървим!

Марш, марш
Белград е наш.
В бой да летим,
Враг да победим!

Лъвът Балкански
В бой великански
С орди душмански
Води ни крилат.

;))))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sturmbolg
Категория: Технологии
Прочетен: 2499599
Постинги: 94
Коментари: 672
Гласове: 1429
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930