Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2007 19:02 - Петър Дънов - велик българин?!
Автор: sturmbolg Категория: Технологии   
Прочетен: 2719 Коментари: 6 Гласове:
0



"Великите българи” - навярно мнозина от нас имат интерес към това предаване по БНТ, осъществено по идея на Би Би Си. Усилената кампания, свързана с натискането на няколко бутона на GSM апарата, едва ли е решаващ фактор за определянето на първата десятка в класацията. А там има една изненада. Това е господин Петър Дънов, създател на окултната школа  „Бялото братство”. Появяването му сред първите десет „велики” е неочаквано за мнозинството, въпреки че името му се среща в един от томовете със заглавие „Велики българи”, ако не се лъжа, издаден преди ‘89-та година.

Вече е време и за съществения въпрос на тази статия : велик българин ли е Петър Дънов?
Няма съмнение, че останалите му „конкуренти” са изявени родолюбци, дали живота си за България, за Христовата вяра и за доброто бъдеще на народа си. Както и да си изкълчим езика, не можем да кажем това и за споменатия „учител”. Напротив! С невъоръжено се вижда, че неговото учение е против семейството, държавата и Църквата - основните фактори, запазили народа ни до днес, като са го захранвали с жизнена сила за оцеляване и прогрес.
Дъновисткото учение е против традиционното семейство. Той проповядва комуналния начин на живот, т. е. съжителство на множество хора, които нямат родствена или брачна връзка помежду си. Дънов е изявен противник на брака. Според него бракосъчетанието се уподобява на заробване, на оковаване с вериги.
Ще предложа един цитат, характеризиращ отношението на Дънов към брака. Става въпрос за последователка, която е поискала съвет от него. “Отива тя, пита Учителя, какво да прави сега, че мъжът й иска да заминава  за Америка. Той я поглежда и казва: „остави вълка да си отиде при вълците” „ами синовете ми?”. Учителя я поглежда отново и изрича: „И те са вълчета” /…/ Веднъж Учителя я среща и пита: „Още ли тъгуваш за вълка и вълчетата?”. Тя се засрамва,   навежда глава и нищо не казва.” (из „Изгревът”, том V , стр. 314).
В разгара на новосъздадената окултна школа  (20-те години на XX век) много семейства остават разбити заради прищявката на някой от членовете им (по-често  жени) да следват неизменно Дънов и да скъсат с всичко друго.

“Христос пръв е отрекъл държавата”
– тези думи изричат Дъновите последователи в отворено писмо до проф. д-р архимандрит Евтимий Сапунджиев (Бог. ф-т на СУ), който е един от противниците на сектата. Учението на белите братя проповядва, че държавата е затвор. По този начин, подобно на анархистите, те отричат властта и проповядват безвластие. Казано по-точно, виждат идеалния свят като една комуна, където всички са равни, без етнически, расови, социални, религиозни различия или казано още по-точно – „утопия”.

За напрежението между дъновизма и Българската православна църква знаем всички. Потвърждават го и думите на „всемировия учител”:  “В бъдеще няма да оставя свещеник в света. Аз ще ги изпъдя до един. Ще ги пръсна в пространството, там да чакат 500-600 години, докато дойде Новата култура”. И още: “На небето съм голям светия - заемам първо място” („Изгревът”, том V стр. 509 и стр. 512).

Не можем и да наречем господин Дънов християнин,
за какъвто го обявиха във въпросното предаване. Причината е, че той не смята Иисус Христос за Син Божий, а подобно на теософите – за обикновен човек. „Исус бе един от най-добрите ученици на най-великия и единствен учител – живия Бог, Словото, Христос. Той постигна такова духовно съвършенство (…)”  (Ангел Томов – Религиозно философски мироглед на Петър Дънов . В. Т., 1992, изд. Сириус 4 , стр. 24).

Та въпросът май беше – велик българин ли е Петър Дънов?

Автор : Иван Димитров






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Дъновизмът е религиозно-езическа ...
06.04.2007 06:06
Дъновизмът е религиозно-езическа и окултна какафония, лишена от корени и расово чувство. Нещо като опит за безболезнено и конформистко съчетаване на езически практики с юдео-масонски алюзии, или езичество без раса и божества, и масонство без бог. Доколкото съм запознат, тяхната най- отличителна практика, така наречената паневритмия, е подражание на древния езически и индоарийски култ към слънцето и божествените стихии в човешката душа , но практика, лишена от всякакви народностни и расови облици, назовавания и импликации. По тази причина намирам дъновизмът за опасно извращение на древните арийски култове, и като такъв следва да се изкорени. В ред отношения е дори по-вреден и от традиционните християнски църкви, доколкото последните никога не са претендирали да бъдат подражание на езичеството, но яростно са се противопоставяли и преследвали великите култове на арийската раса. А добре знаем, че ако врагът е опасен, то два пъти по-опасен е този, който се преправя на наш приятел.
цитирай
2. sturmbolg - Като пуснах поста бързах, че имах ...
06.04.2007 08:58
Като пуснах поста бързах , че имах работа и не успях да напиша две , три думи от мен така , че сега ще се възползвам.
Дъновизма е чиста секта не мисля , че има нещо онщо с богомислтсвото както се опитват да го представят дъновистите. Преди 44-та много хора повлияни от сектантските юдеосатанински послания на
"учителя" извършват самоубийства . Освен това той е в доста близки отношения с еврейте и дори им помага да не заминат за концлагерите през ВСВ . Така , че кой сложи Дънов на 2-ро место ? Кой направи тая огромна реклама на шибаната му секта ?
цитирай
3. анонимен - Да, и аз мисля, че Дънов е скрито о...
06.04.2007 09:03
Да, и аз мисля, че Дънов е скрито оръжие на евреите. Едва ли е случайно това, че самозваният пророк е в близки отношения с царя, спасителя на нечистото племе в България.
цитирай
4. sturmbolg - Тази седмица в предаването пира...
06.04.2007 17:59
Тази седмица в предаването пирамида по бтв ще е гост Андрей Грива – ръководител на Бялото братство . Рекламата на сектата продължава .
В долния линк има много добра статия за Дънов .
http://liternet.bg/publish13/p_marchev/velikite.htm
цитирай
5. анонимен - Смятам, че преди някой да пише ка...
09.05.2007 18:30
Смятам,че преди някой да пише каквото и да е срещу или против Дънов трябва да е напълно запознат с това, което е оставил като лекции и книги..и както си личи от коментариите явно сте прескочили всичко хубаво, което е оставил този човек и сте оставили фантазията си да работи на пълни обороти..Прекланям се пред Учителя , без да съм член на Бялото братство..Може би и Айнщайн, Ванга, Кришнамурти и толкова много велики хора по света , които са благоговеели пред Учителя са сектанти..
цитирай
6. sturmbolg - Мислиш ли, че в литернет пускат с...
10.05.2007 18:36
Мислиш ли , че в литернет пускат случайни материали? И мислиш ли , че тая утрепка Дънов е толкова известна личност в България , че да се нареди на 2-ро място ? Прекланяи се пред който си искаш на силния човек кумири не му трябват !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sturmbolg
Категория: Технологии
Прочетен: 2497158
Постинги: 94
Коментари: 672
Гласове: 1429
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930