Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2007 19:00 - Д-р Янко Янев
Автор: sturmbolg Категория: Технологии   
Прочетен: 1778 Коментари: 0 Гласове:
0



Янко Янев е една от силните и прозорливи личности на 3-тото българско царство. Роден е на 13 декември 1900 в Пещера .През 1919 г. отива даследва в Германия драматургия , но е привлечен от историята и философията и по-точно от тази на Ницше и Хегел . През 1934 г. се установява постоянно в Германия и чете лекции в Берлинския университет. Янко Янев загива по време на англо-американските бомбардировки на Дрезден през 1945 г. 

Драги Траянов,
Празнуваш шейсет годишния си рожден ден: - юбилей? Или празник на усамотението? Или поклон на един народ пред заклинателя на митически сили?
Ти не си вече „книжовник", „писател", залутан из нашите софийски улици, по които още личат следите на отритнати и прокълнати поети, чийто последен съпътник си ти. Витоша те обгръща в сянката си и те извежда извън онова, което като облак облича живота или то озарява за миг.
Помниш ли? Преди двадесет години, в София, упоени от видения и символи, ние говорихме цели нощи за романтика, за коп­нежи и титанизъм и - за Холдерлин. Бури отбрулиха от тогава много надежди. Едно остана: - духът, обречен да върши магии с живота, да играе с вечността на временното. Остана и твоят образ, невидимият рицар, който, подобно тракийският конник в старите релефи, блуждае безутешен из равнините, закрилян от Тангра. Бъди спокоен.Ти нямаш нужда от утехата на утешимите. Твоя жречески дух е запален от боговете.
Иде друг свят;той ще се кълне в пламъка на живота. И тогава песните ти ще станат молитва на свободните.
Около мене сега вият вече вихрите на новия ден. Ти знаеш, че робът е осъден на смърт на безславна смърт; че нашият свят се бори от две хилядолетия за истина и мир; че толкова често до сега е върлувал човекът на коварството; че напразно геният е воювал, за да утвърди на земята царството на гордия дух; че и самото небе не веднъж е благославяло малоумните и слепите, които не догонва дори и змията, отвратена от тях; че Хьолдерлин падна, сразен от Европа на тълпите. Нашата вяра, драги Тодоре, днес гори в душата на милиони воини и озарява меча на грядущия свят.
Ние, които, макар и угнетени от навъсе­ното небе на Балкана, играехме с мечти, гадаехме заменяйки битието с музика, - останахме, всеки случай, верни на първородния копнеж на българския дух: да запази своя ударен ритъм и радостта на трагичното си прояснение. Кой ще каже, че ние бяхме тогава само деца, а не и предвестници? Ние вървехме по истинския път, по урвите на един свят, който беше още само едно видение и който днес добива своя видим образ. Че в нас бликаше чиста кръв, езическа кръв: това бе силата ни. Тази сила днес се пробужда в душата на много народи. Тя избликва и в душата на нашия народ - в тъмните му дълбочини, в бездната, която облъхваше някога и челото на българските ханове. Затова никой не може да оспорва или да скъса връзката ни е новия свят, който - каквото и да стане - ще запали слънцето си над развалините на настоящето и ще озари също така и върховете на нашите планини от Дунава до Егея.
Бъди здрав, велики Тодоре!
Янко Янев
Берлин, март 1942 

Това е едно писмо, в което много добре се виждат надеждите на д-р. Янев към победата на национализма над ционизма . За съжаление надеждите му не се осъществяват ...... болшевизма и злото побеждават , но за сметка на това неговите творения се помнят и ще поддържат жив българския дух и българската култура . 
ВЕЧНА МУ ПАМЕТ !


Тагове:   Янко,   Янев,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sturmbolg
Категория: Технологии
Прочетен: 2494520
Постинги: 94
Коментари: 672
Гласове: 1429
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031