Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2008 18:48 - Празнуването на Юл
Автор: sturmbolg Категория: Технологии   
Прочетен: 5004 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.01.2008 18:55




След хиляди години на Юдео-християнско иго, сега е необходимо да запознаем северните народи с контекста на нашите празници, така че културното ни наследство да не бъде тотално забравено или изместено от Юдео-християнските обичаи. "Юл" (Yule, Jule) е времето, което свързваме с неща като коледното дърво, украсата, подаръците, Дядо Мраз и т.н. Няма да продължавам с обясненията, с какво световното Юдео-християнство се стреми да накара хората да свързват този празник, а вместо това ще опитам да обясня какво е Юл-ът наистина и откъде произлиза.
Юл е най-мрачното време от годината, когато нощите са най-дълги, а дните най-къси. Това съще е и времето, когато слънцето се обръща и денят става по-дълъг. Това са празнували нашите далечни прадеди: денят, в който слънцето обръща хода си и тръгва към по-светлото време. Нарекли са го Юл (Yule, англ. "wheel" - колело) поради простата причина, че слънчевият кръг е нашият първи символ на слънцето: силата, даваща и пазеща живота. За да се символизира това, било обичай да запалят едно колело и да го пуснат да се търкаля горящо надолу по хълма. Освен празник на светлината, Юл-ът е бил и празник на мъртвите, и време за жертвоприношение в името на мира и плодородието.
На Юл-а се пеели песни за призоваване на мъртвите. "Елате вие, които искате, елате, при когото искате", пее стопанката на къщата докато обикаля дома си в навечерието на празника. Тъй като се е предполагало, че всеки е добре дошъл да дойде в къщата, било е забранено да се заключват вратите и прозорците. Трябвало е да останат широко отворени през цялата нощ, за да не се пречи на мъртвите да влязат в дома си. Фигурки с образите на нашите предшественици са били поставяни на видно място и дълг на всеки било да вдигне наздравица за мъртвите и за Боговете.
Много храна се приготвяла и нареждала като украса на трапезата. Тази храна не трябвало да се пипа преди да настъпи краят на Юл-а, тъй като мъртвите трябвало първи да опитат от нея, а после живите да изядат това, което остане. Имало питки, сладкиши, ядки и какво ли не. На вечерта преди Юл-а (Бъдни вечер) живите трябвало да останат да спят в дневните стаи, а да приготвят и оставят леглата си празни за техните мъртви роднини. Клонки от вечнозелени дървета са били донасяни и украсявани с най-различни фигурки на хора и животни, направени от тесто. Връх на копие се поставял най-отгоре на клона, като символ на меча на Один (Gungnir). Този украсен клон - или цялото дърво, както е в наши дни - е символ на Дървото на живота (Yggdrasil) и нещата, които се окачват на него са, за да се
принесе символична жертва на боговете - по модела на древните обичаи, когато животни и хора са били обесвани на клоните на дърветата, като жертвоприношение на боговете.
През нощта, когато всички заспивали "белият бог" (Heimdal) идвал при своите деца, за да им раздаде каквото са заслужили. Някои получавали големи подаръци, докато други намирали в чорапа си само въглени от комина. Той яздел по небето - като Thorr - със своята каруца, теглена от елени, през цялата Юл-ска нощ, за да навести всичките си деца. Освен че имал мисията по този начин да променя хората към добро, донасяйки им кръвта на Боговете, той бил също и пазител на хората: чуващ всичко, което е казано, виждащ всичко, което е сторено и възнаграждаващ тези, които го заслужават.
Но Юл не е само празник на живите и мъртвите, на слънцето, което се завръща, за мир и плодородие през новата година. През последните дни на Юл-а в ордата от Дивия лов на Один (Asgardsrei) изпълнявали посвещаването на новите членове. Те странствали в нощта, маскирани като животни или митични създания, ходейки от къща на къща и изпразвайки от мазетата храна, напитки и други неща. Така днес ние изпращаме децата си навън като Julebukker (Yule-goats, коледари). Тази банда от кукери и предрешени зверове представлявала доста страховита гледка и трябва да е уплашила не един и двама в миналото.
Има и други неща като питки, украсени с кръстове (символизиращи слънчевия знак), яденето на свинско (свещеното животно на Frey), обичаят стопанката да почиства цялата къща след празника и да отпраща навън мъртвите, карайки ги да стоят далеч от дома, докато не ги повика отново и т.н., но се надявам, че и сега знаете малко повече за това, какво наистина представлява този празник, откъде произхожда и как го празнуваме...
Помислете за това и Честит Юл!

Варг Викернес

Интересно колко много сходства има с нашите традиции !



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sturmbolg
Категория: Технологии
Прочетен: 2494475
Постинги: 94
Коментари: 672
Гласове: 1429
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031