Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2007 21:40 - Поръчката за Батак идва от Турция, Две фондации дават парите, целят подмяна
Автор: sturmbolg Категория: Новини   
Прочетен: 1623 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.04.2007 21:42


Поръчката за Батак идва от Турция

Австриец и наша изкуствоведка са получили петцифрена сума в евро за проекта

Две фондации -"Памет, отговорност и бъдеще" и "Роберт Бош", финансират гаврата с българската светиня Батак. Това сочат документите по проекта, именуван "Митът Батак". Към момента не е ясно колко пари са вложени в това начинание, но със сигурност става въпрос за петирицифрена сума в евро. Нейни получатели са посоченият като ръководител на проекта австриец Улф Брунбауер, който е асистент в Института за Източна Европа на Берлинския свободен университет и представящата се за изкуствоведка жена с българско гражданство г-ца Мартина Балева.
Както "Монитор" съобщи преди година е започнала реализация на този проект, който има за цел да ревизира българската история и по-точно зверското клане, извършено от турските поробители в Батак по време на Априлското въстание през 1876 г.
Според тези лица това се налагало заради разширяването на ЕС. Сега предстояла "реституция на историята в европейски контекст" и изложба по тази тема в Галерията за чуждестранно изкуство в София трябвало да покаже това. По-точно - "мита за османското клане на невинното българско население в Батак". Този мит се изграждал "върху демонизирането на Исляма и в частност на мюсюлманското население в страната". Отрицателният образ на мюсюлманите продължавал да засяга около 15% от населението в България, което било "общоевропейски проблем на фона на актуалната дискусия за европейското разширение", пише в документите по проекта на Брунбауер и Балева.

Европейският проект, разработван от тях обаче щял да "реконструира процесите около възникването на Баташкия мит" и така да предизвика обществена дискусия по въпроса. Това пък трябвало да провокира диалог без предразсъдъци между етническите и религиозните общности в страната.
"Митът за Батак, чието историческо ядро се корени в потушаването на Априлското въстание от 1876 г. срещу османското господство, легитимира и до днес колективно изпитваната антипатия към ислямската религия и култура като цяло и срещу съседската Турция в частност", пише още в мотивите на проекта. По-нататък е разказано как тази ненавист била насочена срещу малцинствата у нас, които до 1989 г. били обект на насилствена масова българизация.
Клането в Батак е наречено "насилствени стълкновения, при които се е касаело за социално обусловени конфликти на местно ниво". При това неразделна част от този мит бил преувеличеният брой на жертвите.
В документите, които съдържат изчерпателна информация за проекта е посочено, че той "ще окаже принос към деконструкцията (развалянето - б.р) на антагонизиращ (противопоставящ - б.р.) исторически мит и чрез разработването на собствена експозиция ще формира противоположен материален полюс".
Улф Брунбауер от вчера отрича проектът да се занимава с баташкото клане. Българската му сътрудничка Балева пък заяви, че не желае да разговаря с "Монитор" по темата.

Музеят в шах
В документите по проекта "митът Батак" е посочено, че в екипа по него работи и шефката на музея в града Екатерина Пейчинова. Това обаче не отговаря на истината, установи проверка на "Монитор". Нещо повече - нито германският асистент Брунбауер, нито българската му помощничка Балева са поискали сътрудничество от музея, в който лежат костите и черепите на 1900 изклани от турците през 1876 г. българи.
От Музея са изпратили официално писмо до Брунбауер, в което му съобщават това, както и основните исторически факти за клането, с чиято "ревизия" той и българската му сътрудничка се занимават срещу солидно заплащане.
В становището на 7 страници са изброени неверните твърдения на двойката сътрудници и съответно възраженията срещу всяко едно от тях. Накрая е ясно посочено, че музеят не приема постановките, дадени в проекта, поради тяхната ненаучност, некомпетентност и политическо и историческо невежество.
http://www.monitor.bg/main/article?sid=&ai...&cid=1&eid=1044

Шибани турски маймуни пак се опитват да ни правят номерца ама тоя път няма да им мине номера . Защо ли си мисля , че резаните педали от ДуПиСе имат връзка с тая простотия .


Тагове:   батак,   дават,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sturmbolg
Категория: Технологии
Прочетен: 2500070
Постинги: 94
Коментари: 672
Гласове: 1429
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930